Den 27 april fick vi i Stadsparken i Lund ta del av en arborists spännande arbete.  Arboristerna Eva Kellgren och Boel Hammarström, och deras medhjälpare på marken Fredrik Nilsson, visade klättringsutrustningen och hur den användes. Det var imponerande att se hur Boel med lätthet (som det tycktes) klättrade högt upp i den stora platanen, endast med hjälp av linor och taggar på skorna. Hon tog sig också långt ut i grenverket med en väl inövad teknik men också med styrka. Se bilder och en kort film nedan.
Boel har vunnit SM i trädklättring 6 gånger och har chansen att vinna ännu en gång den 13 – 15 maj i Kungsparken i Malmö, då nästa SM i trädklättring går av stapeln.
Alla är välkomna för att se och uppleva detta! Läs mer om det här.
Undrar du hur man blir arborist? Här är ett utdrag från yrkeshögskolans utbildning till arborist:
”En arborist är en trädvårdsspecialist och har mycket goda kunskaper om trädets funktion, anatomi, biologi och livsmiljö. Arborister arbetar för att träden ska vara säkra, vackra, problemfria och få ett långt liv. Arborister bedömer behov av, planerar och genomför trädvårdsinsatser. De är också sakkunniga vid trädval samt alla arbeten som rör hantering av träd från plantskola till planteringsplats, plantering, uppbindning, skötsel och vård.

Som arborist kan du arbeta med beskärning och fällning av träd. Som klättrande arborist är det viktigt att vara i god fysisk kondition, tycka om att arbeta utomhus under alla årstider och vara beredd på att arbeta på höga höjder.”

Se en kort film om arboristerna i stadsparken.

Lyssna på ett kort inslag om platanen i Stadsparken.