Den 22 maj var det åter dags att arbeta i en kulturhistoriskt intressant och vacker trädgård. Det är andra året i rad som föreningens medlemmar får tillfälle att känna in ett grönt kulturarv på riktigt. Det håller på att utvecklas till en tradition! Att arbeta tillsammans med likasinnade är i sig en upplevelse.

Marnas trädgård skapades av SIA, som Sven-Ingvar Andersson också kallades. Han var landskapsarkitekt, med många uppdrag både i och utanför Sverige, och professor på Kunstakademiet i Köpenhamn. Marnas trädgård började han skapa efter att ha köpt stället av en kvinna vid namn Marna i slutet av 50-talet – därav namnet Marnas trädgård.

I denna trädgård, med många rum och väl genomtänkta siktlinjer, med skulpturala häckar av olika växtmaterial, experimenterade och skapade Sven-Ingvar Andersson en modernistisk trädgård som nu ägs och förvaltas av hans dotter Beata Engels Andersson.

Innan vi började arbeta berättade Beata och hennes man Henrik Engels vad som behövde göras i trädgården, och med en kopp kaffe i handen och en “to do”-lista steg vi ut i trädgården.

I år var vi ett tiotal personer som hade slutit upp. Trots hotande mörka moln på himmeln fick vi uppleva denna trädgård i både mörk skugga och solsken. De redan mörka partierna av trädgården, med höga häckar och murgröna, blev ännu mer förtrollande när molnen drev in. När sedan solen hittade in mellan allt det gröna löstes det mörkt gröna upp i ljusare nyanser. Mycket vackert!

Utöver att rensa ogräs, formklippa liguster och buxbom, och annat som skulle göras fanns det också – som vanligt – god tid till att gå runt och titta, sitta ner och begrunda och inspireras, läsa i böcker om Marnas trädgård (se länkar nedan om du vill köpa dem), samt äta och prata. Under lunchen och kafferasten läste Beata utdrag ur boken “Brev från min trädgård” av Sven-Ingvar Andersson, bland annat ett brev som var ställt till Marna.

Vill du läsa mer om Marnas? Klicka på böckerna nedan så kanske du hittar din sommarläsning.

Brev från min trädgård av Sven-Ingvar Andersson

Marnas have av Steen Høyer

Trädgårdslegender av Lisa Ising

Har du inte redan botaniserat i den fina film-/websida om Sven-Ingvar Andersson och Marnas som gjorts av landskapsarkitekten Anne Whiston Spirns har du fortfarande något att se fram emot. Gå till: Marnas A Journey through Space, Time, and Ideas. Vill du fördjupa dig i hennes trädgårdsfilosofi  rekommenderas boken The Language of Landscape, New Haven; London: Yale University Press 2000.

Här är en länk till Sydsvenskans artikel om Marnas söndagen den 12 juni i år.

Här är slutligen lite fotografier från trädgården 2022 som du kan inspireras av fram tills böckerna anlänt (klicka på en bild för att få ett bildspel).