Åke Truedsson i aktion

Kan man odla grönsaker i Sibirien? Och hur klarar sig blommor i ett klimat med vinter sex månader om året, med temperaturer som kan gå ner till minus 50 grader?

Här fanns också något för den intresserade odlaren.

Åke Truedsson utmanade, i ett föredrag den 25 november, våra förutfattade meningar om hur det är att bo och leva i Sibirien och gav oss många bevis på prunkande trädgårdar fyllda av grönsaker av olika slag och med blommor som målade hela landskapet i helt andra färger än grått, grått och grått.

Sibirien är troligen det kallaste området i världen där människor har bosatt sig. Somrarna är korta, mycket korta, men ändå relativt varma i det inre av Sibirien, med dagstemperaturer som kan komma över 20 plusgrader. De varma men korta somrarna räcker på de flesta håll dock inte till för att ta bort tjälen, och i stora delar av Sibirien råder permafrost.

Sibirien kan delas in i tre zoner från norr till söder. I norr finns Tundran, med sommartemperaturer på några plusgrader. Längre söderut finns Tajgan, världens största sammanhängande skogsområde med en sommar som är mellan 1-3 månader lång och temperaturer som påminner om en svensk sommar. Längst ner mot söder övergår Tajgan till ganska torra skogbeväxta kullar och berg, men även här är sommaren kort och intensiv.

Ofta bor man i ganska trista flerfamiljshus i större eller mindre städer, men i städernas närområde har många familjer en mindre (eller större) datja (Дача på ryska). Det är på denna tomt man odlar sina grönsaker och blommor på varenda kvadratmeter. Inga gräsmattor så långt ögat kan se!

En prunkande trädgård med badtunna

Det var Stalin som initierade ett växtförädlingsprogram som innebar att alla delar av dåvarande Sovjetunionen skulle ansvara för att ta fram odlingsvärda lokala och regionala sorter av både grönsaker och blommor. Det har idag resulterat i att det i Ryssland finns oerhört många sorters fröer av olika grönsaker såväl som blommor. Kål och potatis odlas i mängder, men även jordärtskockor (bland annat en blommande sort som heter Bianca, som också finns i Sverige och blommar i september-oktober med stora, prästkrageliknande blommor. Sorten ger, enligt Zetas trädgård, vita knölar med stor skörd och blir 2-3 meter hög), gurka och tomater (över 700 sorter finns och i en och samma affär kan man ibland se 50 olika sorters tomater), pumpor, auberginer, zucchini, rödbetor och morötter – och många andra grönsaker.

Ett ryskt par med sina dahlior

I det bildmaterial Åke Truedsson visade oss fanns också åtskilliga bevis på prunkande trädgårdar med dahlior som var 1-2 meter höga och med blommor stora som pizzatallrikar, med rosor och liljor och mångahanda andra blommor. Alla dessa måste förstås grävas upp på vintern och förvaras då i källare där tjälen ser till att medeltemperaturen håller sig på ca plus 4-5 grader.

Man odlar i tråg av olika storlekar på grund av permafrosten och får på detta vis ganska snabbt upp temperaturen i jorden under de korta sommarmånaderna. På grund av det hårda klimatet såg man inga skadeangrepp på grönsakerna. De var friska med en härlig grön färg.

Utbud av grönsaker på en marknad

Vi fick också se bilder på rosenrot, som odlades som ett uppiggande och stärkande medel men fungerade också som en ersättning för viagra!

En annan nyttig växt som odlades var aronian, som bland annat hämmar inflammationer och stärker immunförsvaret (Åke menade att om vi vill odla aronia så bör det vara sorten Viking, en buske som har ett vackert, glänsande mörkgrönt bladverk med underbara höstfärger och som är bra för bärodling).

Havtorn

Ett sista bär som Åke visade oss var havtornsbuskens bär, som bland annat odlades som medicinalväxt. Det odlas idag på 6000 hektar i Ryssland och på bäret produceras ca 100 olika produkter, från godis till hälsokost och läkemedel mot brännskador, hudproblem och annat.

Här kan du läsa mer om Åke Truedsson tomat- och vitlöksklubb.