Madeleine Gross Liljenström är landskapsarkitekt med speciellt intresse för trädgårdar och parker. Hon har mångårig erfarenhet av trädgårdsrådgivning och – design.

Madeleine gästade oss med föreläsningen ”Odla i trädgården”. Hur skapar man en torktålig, vattensnål och klimatsmart trädgård? Vilka är de senaste trenderna? Men kanske allra mest: Hur gör vi vår trädgård mer lättarbetad och samtidigt avstressande och vacker.

Föreläsningen gav oss en grundlig insikt i vilken betydande roll trädgården har i ekosystemet. Förutom att vi kan odla och njuta av den så bidrar den med så mycket mer, om vi kan ta tillvara dess möjligheter och resurser.

Madeleine gav oss tips på hur vi kan odla hållbart genom att kompostera rätt, både trädgårdsavfall och hushållsavfall. Det komposterade trädgårdsavfallet bidrar visserligen inte med så mycket ny näring till jorden men den förbättrar jordens struktur och stimulerar de mängder svampar och bakterier, som är livsnödvändiga för människans existens på jorden.

”I en tesked jord finns lika många bakterier som det finns människor på jorden.” /Jordbruksverket.

Bild 2En del i att skapa en lättarbetad trädgård är att arbeta med naturen. Som vi alla vet så har de senaste somrarna varit särskilt utmanande torra och gjort oss alla mycket medvetna om hur viktigt det är att vara sparsamma med vatten. Men det är kanske ännu viktigare att vi arbetar med naturen genom att välja rätt växter för respektive växtplats unika förutsättningar. Madeleine gav oss en lång lista på torktåliga växter att välja bland och varför de anses vara torktåliga. Se bild 2.

Vi fick också tips på olika ”gratis” material som vi faktiskt kan använda på olika sätt i trädgården. Allt från grannens löv för marktäckning, ridhusets hästgödsel för näringstillförsel, tång från stranden (eg ålgräs, använd det som ligger uppe på land då det har genomskölts av otalig regnskurar), bambupinnar för blomstöd, tidningar och kartonger (utan plasttejpen) som botten i odlingsbäddar till tegelstenar, grus och stockar som kan användas för avgränsningar. Om vi använder halm, bark eller annant som marktäckning så kan det tyvärr också gynna mördarsninglarnas framfart. Viktigt är då att bekämpa dem genom att strö järnsulfat över dem. Man ska dock som en av deltagarna påpekade, vara försiktig så att inget järnsulfat hamnar på plattor och stenar då det kan blir fula fläckar.

Bild 3

Men vi behöver inte odla allt i vår trädgård fick vi veta. Vi kan också ta tillvara en hel del ätbart som växer vilt i naturen. Se bild 3 och 4.

Bild 4

Eller i den egna rabatten. Daggkåpa i salladen, eller de första skotten på funkian som man kan skörda och bereda som sparris. Se bild 5.

Bild 5

Vi fick också en liten inblick i vad som är trenderna inom trädgårdsbranchen i år, 2022 enligt Elmia Garden. De tre tydligaste trenderna är:

  1. Jorden vi ärvde. Här är naturen den stora inspirationskällan. Vi söker oss tillbaka till våra rötter och vurmar för de klassiska svenska växterna.
  2. Grönskande stad med fokus på hur vi skapar möjlighet till prunkande balkonger, blomstrande terrasser, grönare innergårdar och att odla inomhus på fönsterbrädan.
  3. Passion för växter. Att odla både snittblommor och krukväxter.

Madeleine avslutade sin mycket intressanta och informativa föreläsning med att generöst ge oss lite referenser och länkar för vidare läsning.

Referenser:

Böcker:

  • Jord – funderingar kring grunden för vår välfärd, Håkan Wallander
  • Vildplockat, Niki Sjölund
  • Äta vilda växter, N Nörbom och L Sundgren
  • Fleråriga grönsaker, P Weiss, A Sjöberg & D Larsson
  • Skogsträdgården, Philipp Weiss, Anneli Sjöberg
  • Stadsträdslexikon, Henrik Sjöman och Johan Slagstedt, 2015

Jordbruksverkets publikationer:

Tunnelväxthus

Gröna Tak:

Lunds Trädgårdssällskap vill passa på att påminna om våra kommande aktiviteter: