På Fredriksdal i Helsingborg visas mellan den 22 maj och 25 september blomsterutställningen, med idéträdgård och prova-på-verkstad, Varannan vild. Invigningen är den 22 maj klockan 13:00.

Det är fri entré till hela Fredriksdal museer och trädgårdar under H22 City Expo mellan 30 maj och 3 juli.

Skogspärlemorfjäril, Argynnis adippe, from a few kilometers south of Katthammarsvik, Gotland, Sweden. Photographed by Jonna Engstrand in July 2005.

Nässelfjärilen behöver nässlor och hagtornsfjärilen behöver hagtorn, det hörs på namnen. Men hur många vet att pärlemorfjärilarna behöver violer, eller att alkonblåvingen behöver klockgentiana för att fortplanta sig? Citronfjärilen är Sveriges antagligen mest kända och älskade fjäril – men vem har en aning om hur brakveden ser ut? På Fredriksdal får du chansen att lära känna denna anonyma buske, som är den nödvändiga värdväxten för citronfjärilens överlevnad.

De flesta av oss odlar trädgårdsväxter med stora, färgstarka blommor som är förädlade och kommer från jordens alla hörn. De är utlyfta ur sitt ekologiska sammanhang och fungerar inte som värdväxter för insekterna här. Det gör däremot våra vilda, inhemska växter – och det är dessa värdväxter som vi har lärt oss att rensa bort som ogräs!

Det är dags att tänka om. Nu ser vi med nya ögon på alla de växter som hör till naturen omkring oss. De är lite älskligare, lite skirare. En del kan behöva lyftas upp i en fin kruka för att vi ska upptäcka hur vackra de är. Det blir en ny sorts skönhet och atmosfär – och den kommer tillsammans med fjärilsfladder och fågelkvitter.

-Det härliga är att det här ger hopp. Insektslivet och den biologiska mångfalden är hotade – men vi kan alltså göra något åt det! Och det ger i sin tur en boost åt fågellivet. Allt hänger samman, säger trädgårdsförfattaren Christel Kvant, som tagit initiativ till utställningen och skrivit texterna.

Varannan vild! är en trädgårdsutställning som utmanar det gamla vanliga trädgårdstänket. Platsen är den rätta. Den botaniska trädgården på Fredriksdal är världens enda skånska botaniska trädgård. Det är över huvud taget ovanligt att botaniska trädgårdar visar upp den lokala floran – oftast har man i stället lockat besökarna med spektakulära, exotiska växter. Men redan när Fredriksdals botaniska trädgård anlades för snart hundra år sedan, insåg man värdet av att samla och ta tillvara regionens egen flora. Idag växer här en stor mängd vilda blommor som varit och är på gränsen till utrotning. För att bevaras, men också för att återplanteras och på nytt sprida sig i landskapet.

Varannan vild! är en utställning om biologisk mångfald, och om hur vi alla kan hjälpas åt för att ge den en skjuts. Och njuta under tiden.

Utställningen är producerad av trädgårdsförfattaren Christel Kvant (texter) och illustratören och författaren Maja Sävström (illustrationer) för Fredriksdals muséer och trädgårdar.

Utdrag ur utställningen

Sälgen gör susen

Från Wikipedia. Original book source: Prof. Dr. Otto Wilhelm Thomé Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz 1885, Gera, Germany

 

Inget annat trädslag i Sverige ger föda åt så många insektsarter som sälgen.

Larver av 180 fjärilsarter och 75 skalbaggsarter livnär sig på sälgens blad, blommor och knoppar. Därtill kommer över 200 arter som är specialiserade på den döda veden och barken.

Det gör sälgen till bästa skafferiet för småfåglar, som på våren är på ständig jakt efter larver till sig själva och sina ungar. Nyanlända flyttfåglar spanar in var det finns sälg och bygger gärna sitt bo i närheten. Den skönsjungande lövsångaren heter på engelska willow warbler (videsångare) just därför.

Nyvakna humledrottningar och övervintrande fjärilar blir allra gladast om de möts av blommande sälg när de gör vårens första sonderande födosök. Hanblommorna bjuder på pollen, honblommorna på nektar.

Så gör du

Inget är enklare än att plantera en sälg: klipp av ett långt skott under vårvintern och stick det i jorden. Det slår rot mycket lätt. Plantera gärna två: en han- och en honplanta.