Tre trädgårdar på Österlen

2022-07-09T10:59:07+02:002022-07-09|Inspiration, Plantor, Recept, Resa, Trädgårdsbesök|

Lördagen den 2 juli var det dags för den efterlängtade bussutflykten till Österlen. Vi besökte först en rosenträdgård i Borrby där gammaldags rosor är en familjetradition. Första rosen i trädgården kom från morfars trädgård i Närke och kallas Zinkgruvan, men ingen vet det mer vetenskapliga namnet på den. Se bild 1-5.

Därefter besöker vi Tågarps trädgård, en intressant plantskola där nog alla hittade något intressant att ta med hem. Efter inköpen var det dags för lunch på Österlens Kokkonst, en trevlig och smakrik tallrik med säsongens matvaror.

Vi åkte sedan vidare till Järrestad, där vi besökte en konstnärsträdgård som också fungerar som en utomhusateljé. Vi såg en mycket personlig trädgård med tydlig rumslighet och med en mycket medveten hållbar inriktning, där begrepp som biomassa och process förenades med estetik och skönhet. Se bild 6-10.

Sist besökte vi arkitekternas trädgård i Vitemölle. En liten men extremt välplanerad trädgård med enkla starka former. Här fanns ett fantastiskt orangeri, en vattentrappa, buxbomskvarter med perenner i den blåvita skalan, vacker stensättning och flera järndetaljer skapade av bland andra Tage Andersen. Sagolikt vackert! Se bild 11-15.

Dagen avslutades med fika på stranden i Vitemölle. Receptet på Ann-Helens goda kardemummasockerkaka hittar du här.

Om författaren:

Carina Skarlund är styrelsemedlem i Lunds Trädgårdssällskap och har bland annat uppdraget att uppdatera föreningens hemsida.
Till toppen