Den 9 maj hade trädgårdssällskapet förmånen att få en guidad tur i magnoliaskogen i Alnarp. Vår guide var Stig Stenström, som visade oss många av sevärdheterna. Det är möjligt att se dem blomma under hela maj månad.

I Karl Evert Flinks magnoliaskog i Alnarp har man försökt odla fram magnolior för ett (syd)svenskt klimat. För att få en så bra miljö som möjligt för magnoliaplantorna använder man sig av s k am-träd vars syfte är att hindra blåst och annat som kan störa de unga plantorna. De flesta av magnoliorna är idag dock stora exemplar som mycket väl skulle kunna klara sig själva. Men idegranar och sekvoja står ännu kvar och ger skydd när snålblåsten ligger på. De skapar också en förtrollande skogskänsla när solen dalar.

Totalt finns det över 1000 magnolior i skogen i olika åldersstadier. Så småningom kommer vi att få se några av dessa på plantskolor runt om i Sverige. Nedan kan du se ett litet antal av de magnolior som finns i skogen (bildnummer från vänster uppifrån till höger). Du kan läsa mer här genom att klicka på bilden så den förstoras.

Bild 1 och 2: Pink Lady, en korsning mellan Magnolia acuminata (det gulaktiga kommer därifrån) och Pink Surprice (det rosa kommer därifrån).

Bild 3 och 4: korsningar med bl a Pink Surprice.

Bild 5: en korsning med bl a Black Tulip.

Bild 6: en vacker vit magnolia.

Bild 7: magnolia mot blå himmel.

Bild 8: magnolian Red Baron, en korsning mellan M. acuminata och Big Dude.

Bild 9: en korsning mellan Red Baron och Black Tulip.

Bild 10 och 11: en magnolia som går under namnet Fläskläpp, med – menar somliga – alldeles för stora blommor.

Bild 12: en korsning mellan M. acuminata och en magnolia vid namn Ingmar.

Bild 13: en korsning med bl a Black Tulip.

Bild 14 och 15: Magnolia stellata som häck.