Vi träffades 9 personer i IOGT:s bibliotek för att diskutera trädgårdsböcker. Och det blev presentation av en hel rad böcker – det är böcker av skilda slag med helt olika inriktningar men alla förstås med anknytning till trädgård.

Undertecknad lyfte fram och presenterade Elisabeth Svalin Gunnarssons bok ”I trädgårdsmästarens spår – kunskap för en hållbar trädgård”. En bok med tillbakablickar från den victorianska tiden som var en hortikulturell glansperiod och mycket av idéerna från den tiden har blivit aktuella igen. Här finns gammal, värdefull kunskap och intressant kuriosa presenterat med många fina bilder. En bok om trädgårdsodlingens historia där många metoder och frågor åter blivit viktiga.

”Gödsel – om trädgårdens näringsliv”, kan man fånga intresse genom en sådan titel på en bok? Jag blev helt frälst av de tre entusiastiska författarna. Boken är skriven av en copywriter, en artdirector och en fotograf. Kan den vara seriös? Den är absolut seriös och faktagranskad av agronomie doktor vid Sveriges lantbruksuniversitet, Jättesnygg layout, urfina bilder, ett klatschigt språk fullproppad av fakta, som alltså är riktigt aptitligt presenterat. En bok som varmt rekommenderas, skriven av Tina Råman, Ewa-Marie Rundquist och Junstine Lagache.

Det är ganska många böcker som presenteras, flera handlar om trädgårdens insekter – bl a av den högaktuelle Dave Goulsons ”Den vilda trädgården”, men också Maria Dackes ”Trädgårdsdjur”.

Vi får bläddra i ett exemplar av Liselottes Fritz’ bok om Ulla Molins trädgård, men också en gammal klassiker ”Trädgårdens rum” av Christel Kvant och Heidi Palmgren.

Enköping har gjort sig en plats på kartan genom sina nyskapande parker. I Ann-Christin  och Dan Rosenholms bok ”Växtkomposition, idéer från Enköpings parker” ges förslag på hur man väljer växter som ger en fin helhet och harmoni men med utgångspunkten att de skall vara  lätta att sköta.

Tips på spännande läsning även för de yngre är ”Trädgårdens mysterier” av Guy Barter.

Naturligtvis tas aktuella och stora namn som Victoria Skoglund, Karl-Fredrik på Eklaholm och Claes Dalby upp – mycket läsvärda och vackra böcker som man gärna tar fram och njuter av.

Sammanfattningsvis en kväll fullproppad med fina boktips och inspiration till den kommande trädgårdssäsongen.

 

Maj-Gull Wahlgren Svensson