Jovisst hade vi Vårkänning på Kulturen i år, en solig söndag i mars med marken täckt av snö.

Men inomhus i Auditoriet värmde Marie Widén, tidigare intendent vid Botaniska trädgården, oss med ett inspirerande och specialkomponerat föredrag om kryddor  för oss odlare. Kryddor vi kan odla i landen, och som vi ibland lite ofrivilligt odlar och ser som ogräs men som passar fint i maten.

Marie Widén får alla att längta efter vårens mattor av ramslök

En extra eloge till Marie Widén som hoppade in med kort varsel och spred så mycket odlingslust och glädje att det nu spritter inte bara i fingrarna utan även i gommen efter att få sätta igång!

I Trädgårdsrummet lockade plantor, fröer och redskap odlingssugna till glädjande tillskott med hem. Åbergs, som tyvärr fick lämna återbud som föredragshållare, var ändå representerade genom plantskolans växter som Trädgårdssällskapet sålde.

Britt-Marie trotsade vintervädret och transporterade Åbergs växter i snöglopp!

 

Växtförsäljning i Trädgårdsrummet. Bilder av Janette Glans som stöttade sällskapet i försäljningen.

 

Kulturens Kristina Bakran avslutade Vårkänningen med en guidad visning i Kulturens trädgårdar. En stilla undran vad som fanns att se så här års kom på skam, när Kristina berättade om Kulturens olika trädgårdar, om historien bakom och hur trädgårdsmästarna arbetar med trädgårdarna idag.

 

Buxbomsparterren framför Herrehuset är inte en labyrint!

 

I Thomanders trädgård, som inte såg ut så här när Thomanders bodde i huset.

 

Vårkänning både ute och inne – på väg till Kulturen stod den lilla Leucojum vernum i snö,
och på väg hem såg marken runt omkring ut så här!