I tisdags, 28 februari, gav Lars-Gunnar Lindberg oss tips på hur man får en stor och frisk tomatskörd och på bra tomatsorter. Därefter fick vi smaka på hans gods tomatmarmelad, som ni hittar recept på nedan tillsammans med några andra av hans tomatfavoritrecept.
Torkade tomater
Sätt ugnen på 90°
1. Skär tomaterna i 2-4 klyftor av varje halva, beroende på tomaternas
storlek. Riktigt små tomater behöver bara halveras. Mindre bitar torkar
snabbare. Skär bort stjälkfästet.
2. Lägg klyftorna på plåtar med skalsidan ned och låt torka i mitten av
ugnen 3-4 timmar med varmluft eller 4-5 timmar i vanlig ugn.
I varmluftsugn kan du ha två plåtar åt gången.
3. Lägg en grytlapp mellan ugn och lucka. Luckan får inte vara stängd.
Öppna luckan helt några gånger så släpper du ut en del fuktighet.
3. Torka tills tomaterna ser hopskrumpna ut och är nästan helt torra.
Passa mot slutet av torkningen i ugnen och ta ut de tomatklyftor som
verkar nästan färdiga. Om de får torka för länge i ugnen finns det risk
att sockret i tomaterna bränns, då blir de mörka och hårda. Det bästa är
att låta den sista delen av torkningen ske på eftervärmen i ugnen och
sedan i rumstemperatur ca 1 dygn.
4. När tomaterna har torkat färdigt ska de vara lite segmjuka. Det är
viktigt att de inte är fuktiga när du förpackar dem.
Tomatsås
Fräs 1 hackad gul lök, 2 vitlöksklyftor och 1 hackad morot i 1 msk olja ca 5 min utan att det tar färg.
Tillsätt 1 kg hackade mogna tomater, 50 g tomatpure, 1 tsk farin- socker, 1,25 dl grönsaksbuljong, 1 msk worcestershiresås och 1,25 dl hackad färsk basilika.
Låt sjuda under lock i 30 min. Låt svalna lite och kör med stavmixer till önskad konsistens. Häll upp på väl rengjorda burkar.
För längre förvaring, tillsätt konserveringsmedel.
Syltade Gröna Tomater
Skölj 1 kg små, fasta, gröna tomater och ta bort fästet.
Picka skalen med en grov nål på många ställen.
Koka upp 2 l vatten och 1 msk salt och lägg ner tomaterna att sjuda cirka 3 min. Häll upp tomaterna i en sil och låt dem rinna av.
Koka en lag på 2 dl ättikssprit 12 %, 3 dl vatten, 3 dl strösocker, 1 bit torkad ingefära, 5 hela kryddnejlikor och 10 vitpepparkorn. Lägg i tomaterna och låt dem sjuda i lagen ca 10 min. Passa dem, de ska kännas mjuka men får inte bli mosiga.
Ta upp tomaterna och lägg dem i en väl rengjord burk.
Koka upp lagen på nytt och låt den stormkoka utan lock 2 min. Häll den het över tomatern och sätt genast på locket.
Förvara tomaterna svalt och mörkt. Färdiga att äta efter ett par veckor.
De håller sig ca 1 år utan konserveringsmedel.
Tomatmarmelad 1
1 kg mogna tomater med skal
7 hg socker
saft av 2 citroner och rivet skal av 1
60 g hackade valnötter eller mandel
1 påse gul melatin (för sylt/marmelad)
Skär ner tomater i bitar i en kastrull och rör om med sockret. Låt stå i rumstemperatur över natten. Koka sedan upp och tillsätt citron. Koka 10-15 min. Mixa. Tillsätt melatin och koka upp enl anvisningar på påsen.
Rör ner nötter/mandel. Häll upp i varma, rengjorda burkar.
Tomatmarmelad 2
0,5 kg mogna tomater med skal
3,5 dl syltsocker
saft och rivet skal av en mindre citron
½ dl hackade valnötter eller mandel
Variant; låt en stjärnanis koka med, fiska upp innan mixning
Hacka tomaterna och låt sakta koka tills de är mjuka och mosiga (ev tillsammans med stjärnanis). Mixa men inte för länge, godare med lite synliga tomatbitar. Tillsätt citron och syltsocker. Koka upp och låt koka ca 3 min. Blanda i hackad mandel och slå sedan upp i burk.