Hur kan vi göra för att skapa en hållbar trädgård? Lunds trädgårdssällskap har fått möjlighet att dela föreläsningen Hållbar trädgård med Bodil Åsberg!

Den 21 januari 2021 anordnade Coompanion Skåne en digital föreläsning tillsammans med Bodil Åsberg, trädgårdsmästare och miljövetare som driver företaget Fokus Grönt med inriktning på hållbarhet och biologisk mångfald. Föreläsningen riktade sig till alla som är nyfikna på hur det går att skapa en trädgård som är både mer ätbar, prunkande och bättre för djur och insekter. Du kan nu se föreläsningen i efterhand. Du kommer bland annat få inspiration kring bi-och fjärilsvänliga växter, hållbara materialval och smarta skötseltips som ger dig en vackrare och mer klimatsmart trädgård.

Föreläsningen är en del av projektet ”Tillsammans för biosfärområde Vombsjösänkan”. Projektet stöttar skapandet av ett biosfärområde i kring Vombsjön i Skåne och är ett samverkansprojekt genom Leader Lundaland och Leader Sydöstra Skåne.

Hoppas föreläsningen inspirerar dig!

Ps. Då vi inte hann med alla frågor i chatten under föreläsningen så har Bodil svarat på några av dem nedan.
Bodil hittar ni på https://www.fokusgront.se/.

——————–

  1. Vad kan man göra med alla äpplen som trillar ner på marken och som inte går att tillaga?
    Det går att hänga upp några i snören och låta fåglarna mumsa på dem. Vet du någon som har höns, ankor eller grisar kan du fråga om de vill ha. Hemma hos oss är det ett evigt kiv mellan ankorna över fallfrukten. Du kan självklart kompostera dem också. Har äpplena skorv måste du lägga dem i en stängd kompost för att inte föra smittan vidare. Mycket av fallfrukten är fortfarande ätlig bara du skär bort delen som landade på marken och som fått ett blåmärke. Perfekt att koka mos på!
  2. Upprepa gärna förslaget med trampbara växter.
    Repeterade detta i frågestunden men skriver ner dem här också. Trampnarv, taggpimpinell, krypkotula, kryptimjan och tusensköna är några exempel. Vid högt slitage, lägg dit trampstenar. I en skuggigare del av trädgården är mossa ett ypperligt trampvänligt alternativ till gräsmatta.
  3. Jag vill slå ett slag för Topplistkupa – bin.
    Ja, topplistkupor är bra! Värt att tänka på är att tambin har en tendens att tränga bort vildbin. För egen del har jag valt att satsa på att främja vildbin genom att skapa habitat till dem. Många lever solitärt i exempelvis sandbankar. Vart tredje svenskt vildbi, nästan 100 arter, riskerar att dö ut från landet på sikt (källa: Länsstyrelsen Kalmar).
  4. Får man ha ankor i villaområde och behöver de tillgång till vatten?
    Bor du i villaområde måste du kolla de lokala bestämmelserna. Ankor är flockdjur och bor gärna i grupper om ca en hane och 3–5 honor. De måste ha daglig tillgång till rent vatten så att de kan skölja sina ögon och kunna leva ut sitt naturliga beteende med bad. Höns är ju annorlunda då de badar i sand. Om du har liten tomt, välj en ankras som är lite mindre och inte kan flyga. Själv har jag lantrasen Svensk gulanka. Mycket trevlig,  sällskaplig och glupsk!
  5. Kan man få fler tips på växter som är gynnsamma för olika insekter och som också är lättskötta?
    Här är några förslag på lättskötta bi- och fjärilsvänliga lökar och perenner som blommar från ca feb-okt. Ta dock hänsyn till var i landet du bor och vilken typ av jord du har.
    – Eranthis hyemalis, vintergäck
    – Galanthus nivalis, snödroppar
    – Leucojum vernum, snöklocka
    – Erica carnea, vårljung
    – Echinops bannaticus, bolltistel
    – Nepeta x faassenii, kantnepeta
    – Geranium ’Rozanne’, trädgårdsnäva
    – Helenium autumnale, helenium
    – Eutrochium cannabinum, hampflockel

 

Mer info kring projektet “Tillsammans för biosfärområde vombsjösänkan” hittar du nedan.

Hemsida här
Facebook här
Instagram här
Kontakt: Sara Ericsson: sara.ericsson@coompanion.se, 0733-91 44 33 “